Crni petao

Bonton u restoranu

Bonton je skup društvenih pravila lepog ponašanja u različitim situacijama. Čini se da su ljudi zaboravili pravila lepog ponašanja ili da ne mare mnogo za to. Ipak, lepo je i korisno podsetiti se šta podrazumeva bonton u restoranu. 

Bonton u restoranu


Kada se nađete za stolom u nekom otmenom restoranu od vas se očekuje da ćete se pridržavati nekih ustaljenih pravila. Neka od tih pravila su zdravorazumska i trebalo bi da se poštuju u svakodnevnom životu, a ne samo u svečanim situacijama poput večere u restoranu. Takva pravila su: ne žvaćite otvorenih usta, ne pričajte sa punim ustima, ne žvaćite glasno, nemojte da vičete i dajete grube komentare i ispoštujte dress code ukoliko je predviđen u datim okolnostima. 

Međutim, kada je u pitanju poslovni sastanak ili neka slična situacija formalnog tipa, onda će sama pravila i maniri u restoranu biti drugačije nijansirani. 

Pridržavati se bontona u restoranu na pravi način može u početku biti zbunjujuće i zastrašujuće. Srećom, većinu ovih pravila je lako zapamtiti, i jednom kada ih budete primenili svaki sledeći sastanak i večera će biti prijatniji. Nekada je dovoljno da znate samo nekoliko osnovnih pravila lepog ponašanja, jer je zapravo osnova i ključ pristojnog ponašanja vaša ljubaznost.  

Čitajte u nastavku teksta o nekim nepisanim pravilima lepog ponašanja u restoranu koja bi trebalo da znate, uključujući i to šta bi trebalo da izbegavate da radite u restoranu. 

Šta se podrazumeva bonton u restoranu? 

Bonton u restoranu ili dobri maniri za stolom su zapravo suptilnosti koje treba da dovedu do prijatnog i lepog obroka. To podrazumeva da se svaki od gostiju pridržava lepih manira i ponaša tako da se svi gosti osećaju prijatno. Kad god je u pitanju opuštenija prilika dovoljno je pridržavati se osnovnih pravila, koja će naravno uključiti i lepo ophođenje prema vašoj dami, poput: otvaranja vrata, zadržavanja kaputa i izvlačenja stolice. 

Međutim, što je prilika svečanija ili formalnija obično se očekuje poznavanje i poštovanje šireg spektra pravila. I dok su neka pravila logična i prirodna, druga vam mogu delovati neobično i možda čak preterano. Cilj većine ovih pravila je da se garantuje pravilno ponašanje, napravi dobra atmosfera i pomoglo da svi uživaju u obroku.

Stoga, hajde da pogledamo neka od najčešćih pravila koja treba da znate pre nego što uđete u restoran pa sve kraja obroka. 

Možda vas zanimaju i korporativne proslave?

1. Rezervisati mesto u restoranu 

Mnogi restorani zahtevaju rezervacije. Dobijanje stola u pojedinim restoranima bez rezervacije, naročito u popularnim, može biti veliki izazov. 

Šta treba da uradite da biste došli do rezervacije u odabranom restoranu? 

Pre svega, od vas se očekuje da planirate unapred što je više moguće. Kada je period praznika nije neobično čekati na rezervaciju nedeljama. Za ostale termine dovoljna je rezervacija od nekoliko dana u zavisnosti od toga kakav tip večere ili ručka želite, odnosno da li planirate neku veću proslavu. Podrazumeva se da ćete pozvati ranije kada dovodite veću grupu ljudi ili ako postoje posebni zahtevi po pitanju smeštaja, hrane i pića, pa vam je potrebna pomoć osoblja restorana. 

Neki restorani nude mogućnost online rezervacije, ali mnogo je praktičnije pozvati restoran i ljubazno zatražiti željeni datum pogotovo kada je u pitanju veća grupa ljudi i posebni zahtevi. Ako neko od vaših gostiju ima alergiju ili intoleranciju na određenu hranu ili postoje druga ograničenja u ishrani obavezno unapred pozovite restoran i obavestite ih o svemu. Na taj način dajete osoblju u kuhinji dovoljno vremena da pripreme obroke. 

2. Nemojte otkazivati rezervaciju ukoliko nije neophodno 

Ukoliko ne morate, nemojte otkazivati rezervaciju. U suprotnom, obavestite ih što je moguće ranije jer će se prostor koji ste vi želeli prepustiti drugim posetiocima. 

3. Nemojte kasniti 

Na dan dogovorene večere ili proslave možete pozvati restoran kako biste potvrdili svoju rezervaciju i uverili se da je sve u redu. Takav gest je pokazatelj dobrih manira. Takođe, od vas i vaših 

gostiju se očekuje da dođete neki minut ranije. Kašnjenje je oglušenje o bonton i smatra se veoma nepristojnim potezom. Zbog toga možete ostati i bez rezervacije, ako restoran ne toleriše kašnjenje. 

4. Koristite salvetu 

Ovo pravilo ponašanja može biti banalno, ali ipak postoje određene suptilnosti kojih morate biti svesni pri korišćenju salvete dok ste u restoranu.
Na vašem mestu će verovatno biti pamučna salveta interesantnog oblika. Kad sednete, salvetu lagano rasklopite (nemojte je istresati) i stavite u krilo. Evo još nekoliko zanimljivih saveta u vezi sa korišćenjem salvete: 

  • Nemojte salvetom brisati ili duvati nos. Umesto toga, izvinite se i odite do toaleta (nemojte govoriti gostima zbog čega ustajete);
  • Nemojte stavljati salvetu u košulju, niti bilo gde drugde osim u krilo;
  • Ne čistite salvetom pribor za jelo; 
  • Ne stavljajte hranu u salvetu;
  • Ako ustajete, ostavite presavijenu salvetu na stolicu;
  • Ukoliko je obrok završen, presavijte salvetu i ostavite je sa vaše leve strane kako bi osoblje znalo da ste završili sa obrokom.

Možda vas zanima i vinska karta u restoranima?

5. Koristite pribor 

Ako pored vašeg tanjira ima nekoliko različitih komada pribora za jelo, nemojte očajavati ukoliko ne možete razaznati koji pribor ide za koje jelo jer postoje neke olakšice. Uvek krenite sa onim priborom koji je najudaljeniji od vašeg tanjira i služite se ovim trikom za ostatak večere kako vam budu donosili nova jela. Ukoliko ste i dalje zbunjeni samo obratite pažnju na to koji pribor bira osoba sa kojom ste na večeri. 

6. Gost prvi naručuje hranu 

Bonton u restoranu nalaže da prepustite svom gostu da prvi naruči hranu. Nemojte naručivati više jela od svog gosta, ali ne bi trebalo da naručujete ni manje. Poželjno je da učestvujete podjednako, a ne da čekate jedan drugog dok završi sa obrokom. 

7. Govorite jasno i sa poštovanjem sa osobljem i konobarima 

Ukoliko treba da privučete pažnju konobara, nemojte se dovikivati već učinite to diskretno i tiho. Uspostavite kontakt očima i podignite kažiprst. Na taj način, konobar će prepoznati znakove, i znaće da ga pozivate i da ste spremni da naručite. Uvek se osoblju ubraćajte sa poštovanjem.

8. Ne uzimajte začine i priloge sa drugih stolova 

Ukoliko na vašem stolu nema priloga, ljubazno potražite od konobara. Nemojte uzimati od drugih gostiju jer je to veoma nepristojan gest, čime remetite nečiji trenutak. 

9. Nemojte koristiti svoj pribor za jelo prilikom uzimanja salate 

Kada se na sto donese salata ili neko drugo predjelo koje nije samo za vas, ono će imati i svoje kašike, kojima bi trebalo da se poslužite svi za stolom. Uzimanje hrane svojim priborom iz zajedničkih tanjira je, budimo iskreni, i nepristojno i nehigijenski. 

10. Nemojte početi sa jelom pre nego što konobar donese obrok vašem partneru. Kada jela budu servirana jedite polako i pristojno 

Sačekajte da konobar donese obrok i vama i vašim partnerima, pa tek onda krenite sa jelom. 

Evo još nekoliko saveta kojih bi trebalo da se pridržavate za vreme obroka: 

  • Sačekajte da se hrana ohladi, nemojte je hladiti duvanjem i sličnim potezima; 
  • Uzimajte male zalogaje hrane. Inače će vašem gostu biti neprijatno gledajući vas tako halapljivog; 
  • Ne ispuštajte zvukove dok jedete; 
  • Nemojte podrigivati; 
  • Probajte od sve po malo čak i ako mislite vam se neće sve dopasti. 

Pravila formalnog bontona u početku mogu delovati zastrašujuće, ali uz ove savete i vežbe, bićete spremni za svaku situaciju, pa i ovu - da uživate u večeri formalnog tipa.