Crni petao

Brusketi - hrskavi zalogaji kojima je teško odoleti

Lagani za spremanje, još lakši za jelo. Asocijaciju nije teško rešiti, jer se u sintagmi krije jedno od lepših italijanskih jela - brusketi.

Brusketi - hrskavi zalogaji kojima je teško odoleti


Veruje se da su brusketi nastali u petnaestom veku u centralnoj Italiji, a rudimentarne verzije ovog jela u vidu prepečenog hleba posutim maslinovim uljem idu čak do starog Rima. Postoje i oni koji veruju da su prvi brusketi nastali tako što su ljudi koji su na farmama brali paradajz u pauzi za ručak, stari, tvrdi hleb premazivali paradajzom i jeli. Otuda i naziv brusketi, od reči brusca koja znači četka za stoku. Bilo kako bilo, sigurno je da su danas oni nacionalno jelo Italije, a da se mogu jesti širom sveta. U Toskani su veoma popularni i postoji bezbroj varijacija na temu. Ono što je isto jeste hleb, koji je osnova ovog jela. Zbog toga su ovi zalogaji izuzetno hranljivi, a nisu preterano kalorični. Mogu da zadovolje ukuse i vegeterijanaca i mesojeda, samo je pitanje ukusa. Njihova glavna prednost je što se veoma brzo i lako spremaju, za svega petnaest minuta. Još brže nestaju. Sastoje se od prepečenog hleba, koji se premaže ili utrlja belim lukom, prelije maslinovim uljem, začini solju i biberom, i dopuni paradjzom i bosiljkom. To je osnovni recept, a samo od kreativnosti zavisi koliko različitih recepata za ovo jelo postoji.


Kako se prave brusketi


Pripremaju se od svega nekoliko namirnica. Jednostavni su za pripremu, a upravo ta jednostavnost im daje notu poželjnog jela. Važno je da sastojci, svi osim hleba, moraju biti sveži i kvalitetni. Samo tako se može postići savršen balans. Iskusni kuvari smatraju da na ukus ovih zalogajčića pretežno utiče maslinovo ulje. Zbog toga je važno pažnju posvetiti odabiru dobrog i kvalitetnog ulja, jer je ključno. Podrazumeva se da se koristi ekstra devičansko maslinovo ulje. Beli luk ne treba presovati, već ga celog utrljati na parče hleba, kako bi se ravnomerno rasporedio. Poenta je da njegov ukus ne bude dominantan, već da se nazire na nepcima. Paradajz je takođe važan, jer površinski zauzima najviše. On se pre samog postavljanja na komad hleba, najpre mora iseckati na komadiće i posoliti. Bosiljak se čuva za kraj, a osim što daje prepoznatljiv ukus, vrlo je dekorativan. Za bruskete se najčešće koristi baget ili francuski hleb, jer ima oblik koji je vizuelno najbolji za zalogajčiće. Ipak, često se za pravljenje brusketa koristi i tost hleb ili jednostavno onaj koji vam pretekne. Važno ga je prethodno zagrejati u rerni, da postane blago hrskav, ali nikako prepečen. Prednost ovog jela je što uvek na brzinu možete da pripremite posluženje za goste koji se nisu najavili. Osim toga, ne baca se stari hleb, a uvek će u frižideru postojati neki sastojci koji će svoje mesto naći na brusketima. 


Brusketi recept


Iako postoji bezbroj varijacija za bruskete, osnova je ista, bez obzira na sastojke koji se stavljaju odozgo. Završnica se razlikuje i najčešće zavisi od toga da li je reč o posnim, vegeterijanskim ili gurmanskim brusketima. U principu, pre same pripreme, važno je zagrejati rernu na 180, do 200 stepeni. Hleb se iseče na debljinu od jednog centimetra. Može i svež i stari hleb da se koristi. Pek papir položiti na pleh ili tepsiju. Nakon toga se poređaju parčići hleba i stave se u rernu na 10 minuta. Ovde se ne radi o klasičnom pečenju hleba, već o prosušivanju. Tek toliko da postane hrskav, ali ne i tvrd za nepce. Dok se hleb „suši“ u rerni, možete pripremiti ostale sastojke za bruskete. Beli luk je potrebno samo oljuštiti i ništa više od toga. Čim se završi deo u rerni, vruć hleb treba odmah utrljati belim lukom. Koristiti ceo luk, jer je lakše za trljanje. Može se desiti da hleb počne malo da se kruni, ali to računajte kao minimalan rashod. Nakon što se premaže lukom, hleb se polije maslinovim uljem. Potom se posli i pobiberi, a kao vrhunac doda se pardajz seckan na komadiće i bosiljak. Ova varijanta pogodna je za sve, one koji poste ili su na vegeterijanskoj ishrani. Za one kojima je jelo nezamislivo bez mesa, brusketi se mogu začiniti kvalitetnom pršutom, pa čak i parmezanom ili nekim drugim sirom po želji.


Pogodni za svaku žurku


Kako se lako spremaju, brusketi su vrlo zahvalno jelo za proslave. Bilo da su to dečiji rođendani, korporativne proslave, krštenja ili neko drugo okupljanje, idelani su za švedski sto. U današnje vreme bilo koji događaj nezamisliv je bez njih. Osim standardnih zalogajčića sa paradajzom, vrlo su popularni i brusketi sa avokadom, lososom i limunom, kao i oni sa uljem tartufa. Za još luksuzniji doživljaj, brusketi se mogu spremiti i sa kavijarom. Varijacija je bezbroj, ali gosti vam neće zameriti i ako napravite skormnije zalogaje. Obavezno ih kompletirajte kvalitetnim crvenim vinom, koje se idelano uklapa uz bruskete. I zabava može da počne.


Naša preporuka - hrskavi brusketi u pivnici Crni petao


Za sve ljubitelje brusketa pivnica Crni petao pravo je mesto za uživanje u hrskavim zalogajima. Od osnovnih sa pradajzom, preko luksuznih sa lososom, do gurmanskih sa pršutom, brusketi koji ovde nastaju nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Poseban šmek ovim brusketima daje način pripreme u peći na ćumur, tako da za svega nekoliko minuta izlaze sveži i hrskavi na vaš sto. Osoblje koje ovde radi uvek je spremno da izađe u susret vašim zahtevima, pa ukoliko vam neka od kombinacija sastojaka ne podgovara, to napomenite i zatražite ono što želite. Verujemo da neće biti problema da vaši zahtevi budu uslišeni. Iako je reč o pivnici, ne treba mnogo da brinete, ukoliko ste namerili da bruskete upotpunite vinom. Kako pivnica Crni petao neguje internacionalnu kuhinju, jasno vam je da raspolaže bogatom kartom vina, koja bi mogla da upotpune svaki zalogaj. A ako se nekome uz bruskete bolje slaže pivo, tek o tome ne treba da brine. Inostrana, domaća, lager i ipa, na vama je samo da izaberete. Ako su brusketi vaš izbor za doručak, upotpunite ih sveže ceđenim sokovima. U svakom slučaju, ne propustite hrskave bruskete, spremljene u specijalnoj peći, sa najkvalitetnijim sastojcima, dostojnim onima koji se koriste baš u Toskani, gde je ovo jelo i najpopularnije.

Pozivamo vas da probate i našu malo jaču hranu - jagnjetinu u mleku