Crni petao

Evo tajne svadbarskog kupusa koja ga čini tako ukusnim i omiljenim

Srpska tradicionalna kuhinja iznova osvaja srca posetilaca naše zemlje, ali se i mi sami s vremena na vreme podsetimo nekog zaboravljenog specijaliteta i iznova oduševimo njime. Naša kuhinja je obiluje bogatim aromama i intenzivnim ukusima, kao i jelima za čiju pripremu je neophodno kulinarsko umeće koje poseduju samo iskusne domaćice. Jedno od takvih jela je svadbarski kupus.

Evo tajne svadbarskog kupusa koja ga čini tako ukusnim i omiljenim


Vrhunac gurmanluka tradicionalno služen na svadbenim veseljima, a poslednjih godina sve češća glavna zvezda porodičnih ručkova i menija u najboljim restoranima. Koja je tajna nezaboravnog ukusa ovog jela sa viševekovnom tradicijom?

Savršeni svadbarski kupus zahteva puno vremena i strpljenja

Razlog zbog koga je svadbarski kupus toliko ukusan jeste vreme uloženo u njegovu pripremu i, naravno, kvalitet sastojaka. Naime, tajna ukusnog svadbarskog kupusa jeste dugo krčkanje na tihoj vatri. Ovo jelo se priprema satima, najčešće gotovo cele noći da bi bio spreman za posluženje na sutrašnjoj trpezi. Kad je u pitanju svadbarski kupus recept uključuje posebne sastojke - pored kupusa, u obzir dolaze bar četiri vrste raznog mesa i slanine. Konkretno, najukusniji svadbarski kupus priprema se od svinjskog buta, dimljene jagnjetine, hamburške slanine i dosta pančete, koja mu daje specifičan ukus suvog mesa. 

U našem restoranu služimo vam i srpsku kuhinju.

Svi ovi sastojci ređaju se u zemljanom loncu sa izdašnom količinom suvih začina poput lovorovog lista, ljute tucane paprike i bibera. I baš mnogi kažu da je im je najukusniji svadbarski kupus u zemljanom loncu, dok neki kažu da je to tajna njegovog ukusa - kuvanje u zemljanom loncu, a ne na šporetu u šerpi. 

Najzad, u svadbarski kupus dodaje se i dosta crnog izdinstanog luka i ostalog povrća. Ova mešavina ukusa dodatno se pojačava krčkanjem u belom vinu koje, osim što oslobađa posebnu, bogatu aromu svakog sastojka, čini da meso omekša i raspadne se na tanke trakice. Ovakav način pripreme tradicionalnog svadbarskog kupusa garantuje nezaboravni specijalitet, ali i zahteva određene tehničke uslove koje nije najjednostavnije obezbediti u stanu. Zbog toga restorani u Beogradu u svoje menije sve češće uvršćuju i ovako specifična jela, pored burgera (koji su dostupni na velikom broju mesta) kako bi njihovi gosti uživali u omiljenim gurmanlucima, bez imalo muke. 

Možda vas zanimaju i mlinci sa piletinom?

Restorani u Beogradu okreću se tradicionalnim specijalitetima

Kako današnji tempo života ne dozvoljava da se pripremi hrane posvetimo satima, restorani u Beogradu u svoju ponudu sve češće vraćaju tradicionalna srpska jela, te njihovi gosti ne moraju da se odriču nezaboravnih ukusa tokom porodičnih okupljanja. U ovim restoranima se svadbarski kupus služi u zemljanim posudama, uz sveže ispečen somun i ljuti ren, koji savršeno komplimentira začinima i dimljenom mesu. Restorani koji u svojoj ponudi imaju svadbarski kupus kao specijalitet kuće pripremaju ga na klasičan način, krčkajući ga satima i koristeći najkvalitetnije, organsko meso i povrće. To i jeste razlog zbog koga se uvek traži porcija više ovakvih jela i zbog koga su njihove količine najčešće ograničene. 

Restorani u Beogradu tako su se prilagodili rutini svojih gostiju i omogućili im da svoja porodična okupljanja i trenutke koje provode sa dragim ljudima presele u prijatan ambijent začinjen najboljim ukusima srpske kuhinje, bez višečasovne pripreme hrane kod kuće. Na kraju, to je možda i najbolje čuvana, a istovremeno i naširoko znana tajna savršenog svadbarskog kupusa - najukusniji je kada se podeli sa bliskim i voljenim ljudima i kada se u njemu uživa u kvalitetnom društvu