Crni petao

Rib eye steak: šta je i kako odabrati onaj najukusniji?

Upozorenje: od priče o najukusnijem stejku na svetu mogu vam krčati creva ili se javiti potreba da nešto čalabrcnete. U kasnim, večernjim satima, to možda i nije najpametnija odluka. Ali, možda nađete ideju da napravite već sutra savršenu klopu – reb eye steak! Šta je to pitate se.

Rib eye steak: šta je i kako odabrati onaj najukusniji?


U pitanju je najaromatičnije, najlepše jelo od mesa, tačnije mesni odrezak spremljen da zadivi sva moguća čula. Ako ste ljubitelj stejka, onda već znate da je ovaj najlepši, jer se pravi od mesa sa gornjeg dela rebara koje je najkvalitetnije, najsočnije, najmekanije i naravno, najukusnije. 

Kako odabrati najbolji rib eye steak?

Prvi i najveći izazov kad je u pitanju ribaj stek jeste kakvo meso odabrati. Krenite od boje. Ako vam parče mesa ne daje mermerni odsjaj, ako ne vidite mermerni izgled samog komada mesa, onda nećete probati baš kvalitetan i ukusan stejk. Sledeće pri odabiru jeste da primetite starost, a to će vam otkriti sama boja. Tamnije crveno meso je starije, pa samim tim i pogodnije i skuplje, dok je bleđa, roze boja, boja mlađeg mesa koje vam neće dati potreban ukus stejku. Slobodno prilikom kupovine upitajte za starost i koliko dugo je odstajalo. Tako će vam biti lakše da razgraničite da li je meso dovoljno dobro. I kada je masnoća na njemu u pitanju važno je da obratite pažnju. Bitno je da ona bude čvrsta, kremasto bele, a ne žute boje. Takva masnoća utiče na sočnost stejka i njegov bolji ukus. 

Kako se čuva?

Samo čuvanje zavisi od stanja u kakvom je kupljen. Ako ste kupili sveže meso, onda se rib eye steak može čuvati u frižideru nekoliko dana. Ako ste, pak, kupili zamrznuto meso, onda ribaj stek ostavite u zamrzivaču i čuvajte ga oko mesec dana slobodno. Bitno je da se meso ne odmrzava brzo i nasilno, već je najbolje ostaviti ga u frižideru tokom noći da se postepeno topi. 

Kako se priprema ribaj stek?

Ovo je već najveća filozofija. Prema samoj pripremi i tome kakvog je ukusa, fizičkog izgleda i čvrstoće rib eye steak, vidi se ko je dobar kuvar, a ko je odličan. Postoje brojna pravila, recepti, ali najosnovnije pravilo se tiče mesa koje je na sobnoj temperaturi i tiganja koji je zagrejan. Tada se parče stejka, debljine oko 2 cm, peče po dva do tri minuta sa obe strane i tako se dobija savršeno pečen odrezak. Ono što se da videti jeste da je potrebno mnogo znanja, od biranja, kupovine, čuvanja, pa sve do pripreme savršenog stejka. Zato, ako niste neko ko je mnogo vešt u kuhinji, a volite kvalitetan, sočan i ukusan rib eye steak, pravac restoran i uradite šta sigurno znate, a to je da naručite i uživate u savršenim ukusima. 

Vrlo popularno jelo u Americi i kod nas

Ribaj stek je jelo koje je u Americi najpoznatije, jer je tamo i nastalo, usled korišćenja mesa od najčešće teladi sa određenih pašnjaka, ali balkanska verzija ne samo da može da parira, već kvalitetom i ukusom sasvim sigurno pobeđuje američku. Ono što jeste istina, gde god da se nađete, jeste to da ćete ovaj komad mesa najviše i platiti, bilo da ga kupujete u mesari, supermarketu ili naručujete obrok u restoranu. I vredi!

Koliko košta rib eye steak - cena 

Kao i kod svakog jela, pa tako i kod rib eye steak-a cena zavisi od kvaliteta mesa, kao i od uslužnog objekta gde ćete naručiti ovaj stejk. Kada je u pitanju naš restoran Crni petao, cena rib eye steak-a iznosi 2.690 dinara. U pitanju je 400g grama kvalitetnog mesa, koje se servira sa mariniranim belim lukom. Vi ako želite možete izabrati dodatni neki prilog, ili ako ste alergični na luk, odlučiti da ovaj sastojak ipak izbacimo. Sve je nama vama. Sada kada smo vam otkrili bitne informacije o rib eye steak-u: šta je, cena, kako se priprema, ostaje jedino da vam pozovemo da posetite naš restoran i probate ovo veoma ukusno jelo, kog će vam spremiti naši vrsni kuvari.