Crni petao

Burgeri - gde jesti dobre burgere u Beogradu

Danas se čuveni hamburgeri ili burgeri, kako ih često nazivaju, svakako dovode u vezu sa Sjedinjenim Američkim Državama, budući da se smatra da su upravo tamo nastali. 

Burgeri - gde jesti dobre burgere u Beogradu


Beograd je poznat po mnogim stvarima, a jedna od njih su i burgeri. Burgeri Beograd su dve nerazdvojne fraze, koje najbolje idu jedna uz drugu, posebno zbog toga jer se u našoj prestonici održavaju razni festivali na kojima možete probati najbolje burgere u Srbiji, vrhunskog ukusa. U poslednjih nekoliko godina, sve je više restorana u gradu koji nude svoje verzije ovog popularnog jela, a među njima je i naš restoran Crni petao. Kod nas možete probati razne burgere napravljene od goveđeg mesa, sa piletinom ili ribom. A da bismo vam bolje predstavili burgere, u nastavku vam otkrivamo više informacija o njima, kad su nastali, kako se prave i slične podatke koje vas možda podstaknu da probate njegove razne verzije.

Kratka istorija hamburgera 

Mada se smatra da su burgeri nastali krajem 19. veka, odnosno početkom 20. veka i to na tlu Sjedinjenih Američkih Država, poznato je da su određeni stari narodi, koji su živeli na tlu Evrope i te kako dobro znali za ove specijalitete. Oduvek postoje dokazi u vidu očuvanih recepata Rimljana, za koje se smatra da su čak nastali na početku četvrtog veka. Naravno, to nije bio klasičan hamburger koji mi danas poznajemo, ali određeni istraživači smatraju da se taj specijalitet može tretirati kao njegov preteča. Svakako je uvreženo mišljenje da su burgeri ipak nastali na tlu Sjedinjenih Američkih država i to u periodu kada je u jeku bila industrijalizacija. Naime, jednostavno se javila potreba da ljudi imaju nešto kalorijski vredno pri ruci da pojedu, a da istovremeno ne moraju da idu kućii kako bi jeli. Tako su nastali i burgeri, koji zapravo predstavljaju idealan spoj mlevenog mesa i dve kriške hleba. 

Podrazumeva se da su se u određenim zemljama burgeri pravili od različitog mesa, kao što se podrazumeva i da su dodaci bili različiti. Danas se na tržištu mogu naći različiti burgeri, odnosno čak i dupli, te oni koji su napravljeni od pilećeg ili svinjskog mesa, ali i od ribe. Pojedini kuvari u burgere ne dodaju ništa osim mlevenog mesa, dok ima i onih koji dodaju crni i beli luk. Od dodatnih sastojaka obično koriste dodaju samo zelenu salatu, a ima i onih koji dodaju na kolutove isečen paradajz, zatim crni luk, te prelive. 

Možda vas zanima i kobasica sa sirom?

Burgeri - recept 

Nijedan pravi kuvar neće odati tajnu specijaliteta koji sprema, pa nije čudno zato što se burgeri mogu pripremati na različite načine, a originalni recept praktično ne postoji, jer se ne zna sa sigurnošću ni ko ih je izmislio. Kada je u pitanju recept, on varira bukvalno od osobe do osobe, odnosno od kuvara do kuvara, a svakako i od zemlje do zemlje. Pojedini kuvari u burger izbegavaju da stavljaju crni luk, dok opet ima i onih koji to obavezno čine. A što se tiče recepta, on obično ne smatra naročito zahtevnim, s obzirom na to da praktično kupujete samo mleveno meso i pripremate hamburger, dok lepinje možete kupiti i gotove. Ipak, ukoliko neko odluči da lepinje priprema samostalno, biće mu potrebni sledeći sastojci: 

- jedna kesica suvog kvasca 

- 700 gr mekog brašna 

- 300 gr kukuruznog brašna 

- 200 ml mleka 

- 200 ml putera ili margarina 

- 400 ml jogurta 

- susam po želji 

- žumance za premazivanje 

Pomešajte obe vrste brašna, pa dodajte so i suvi kvasac. U međuvremenu mleko blago zagrejte, pa u njega dodajte puter ili maslac, te pažljivo mešajte dok se ne rastopi. Zatim možete dodati i ostale sastojke, pa zamesiti testo i ostaviti pokriveno, ako je moguće pri izboru toplote. Trebalo bi da testo stoji tako oko sat vremena. Navedena mera je namenjena za 10 zemički, tako da konkretne mere možete povećavati i smanjivati proporcionalno po potrebi. Priprema podrazumeva da bi trebalo razmesiti testo posle predviđenih sat vremena i razdvojiti ga na 10 loptica približno jednake veličine. Zatim je potrebno ostaviti pecivo još oko 30 minuta da odstoji, a posle toga loptice bi trebalo rastanjiti i peći u prethodno zagrejanoj rerni. Ne zaboravite da pre toga pleh u kome ćete peći zemičke za burgere obložite papirom za pečenje. 

Možda vas zanima i pohovani luk, koji je sjajan dodatak burgerima. 

Od sastojaka za pripremu burgera biće vam potrebno oko kilogram mlevenog mesa i to bi bilo idealno da bude kombinacija svinjetine i teletine. Takođe potrebno je dodati i malo sode bikarbone i malo slatke ili ljute tucane paprike. Zatim će vam biti potrebna i so, kao i ostali začiniti po želji. Pojedini kuvari koji su specijalizovani za pripremu burgera različite vrste stavljaju takođe i mrvicu vinskog sirćeta i mrvicu sode bikarbone, ali i crni i beli luk. A svakome je na na raspolaganju opcija da izabere da li će burgeri biti pripremljeni uz dodatak crnog i belog luka ili ne. U svakom slučaju, priprema je i više nego jednostavna i podrazumeva da je potrebno da mleveno meso podeli na 10 loptica, koje je poželjno da budu istovetne veličine. 

Nakon što budete napravili pljeskavicu, poželjno je da je prelijete sa malo ulja. Naravno da se razlikuje princip pripreme u kućama u odnosu na onaj, koji se primenjuje u različitim ugostiteljskim objektima. U većini restorana se burgeri pripremaju na roštilju, ali u kućnoj varijanti to obično bude tiganj ili pleh za pečenje, koji se prvo obloži pak papirom, pa se na njega ređaju pripremljeni burgeri. 

Najbolji burgeri u Beogradu 

Da bi se razlikovali u odnosu na druge, zaposleni u pivnici – restoranu „Crni petao“ su se potrudili i da osmisle vrlo zanimljive burgere. Prosto se utrkuju u tome ko će smisliti originalniji hamburger, pa nije ništa čudno što osim zelene salate, crnog luka i kolutova paradajza, često na tržištu mogu da se nađu i burgeri sa dodatkom kačkavalja, ali i mnogih drugih sastojaka. Pivnica – restoran „Crni petao“ nudi Burger Klasik, koji ima 200 grama i osim mlevene junetine i zemičke, sadrži još i paradajz, zatim pohovani luk i Iceberg salatu, kao i kisele krastavčiće, te pančetu. Uz to, služi se i halapenjo papričica i burger sos. A u ovom ugostiteljskom objektu taj burger se svakako služi uz pomfrit. 

Isto važi i za takozvani Bavarski burger, ali on teži 300 grama. Osim mlevene junetine, koja se koristi za pripremu hamburgera, u ovom slučaju se dodaje i dimljena butkica, tako da se on u velikoj meri razlikuje u odnosu na Burger Klasic od 200 grama. Sastojci koji se dodaju su potpuno isti, a jedina razlika je dodatak dimljene butkice. Pored toga, pivnica – restoran „Crni petao“ u Beogradu ima u ponudi i tzatziki tortilju, kao i biftek tortilju, što su svakako specijaliteti koji vrlo originalni. 

Burgeri - dostava 

Kako bi svima koji žele da uživaju u ukusu ovih specijaliteta to bilo i omogućeno, pivnica – restoran „Crni petao“ nudi i uslugu dostave. Treba svakako napomenuti da ovaj ugostiteljski objekat vrši dostavu hrane i pića na adresu koja se nalazi u Beogradu. Cena dostave zavisi od toga gde je potrebno izvršiti dostavu.