Crni petao

Kako napraviti i servirati meze na dasci, kao pravi profesionalac

Pogledajte u nastavku ideje za meze na dasci. Ističemo nekoliko saveta kako ga možete napraviti, servirati, a zatim uživati sa svojim dragim osobama u istom.

Kako napraviti i servirati meze na dasci, kao pravi profesionalac


Kako napraviti i servirati meze na dasci, kao pravi profesionalac

Meze na dasci se tradicionalno sprema u mnogim kulturama širom sveta, a ono uključuje razne male zalogaje, priloge i predjela. Ovi ukusni i šareni mali zalogaji pružaju savršenu priliku da se istraže različiti ukusi i teksture, i da se uživa u bogatstvu raznolikosti ukusa. Ako želite napraviti meze na cackalicu kod kuće, evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da stvorite ukusan i privlačan obrok. Takođe isitčemo kako bi trebalo da izgleda serviranje mezea.

Odabir savršenih sastojaka: Ključni korak ka izvrsnosti


Kada je u pitanju meze na dasci, kvalitet sastojaka igra ključnu ulogu u postizanju izvrsnosti. Izaberite najsvežije namirnice koje možete pronaći, kao što su različite vrste sireva, kvalitetan pršut, marinirano povrće, masline i domaći umaci. Obratite pažnju na sezonske namirnice kako biste uživali u njihovom najboljem ukusu.


  • Pršuta i ostali mesni specijaliteti: Ako planirate da uključite pršutu ili druge mesne specijalitete za meze na dasci, potražite visokokvalitetne proizvode. Tradicionalno pravljene pršute ili suhomesnati delikatesi su najbolji izbor, jer pružaju bogatstvo ukusa i teksture.
  • Marinirano povrće i masline: Obratite pažnju na marinirano povrće i masline koje dodajete. Potražite kvalitetne proizvode bez dodatih konzervansa ili veštačkih sastojaka. Domaće marinirane krastavce, paprike, artičoke ili patlidžane mogu doneti autentičan ukus i bogatstvo tekstura.
  • Domaći umaci i namaziJedan od načina da meze na drvenoj dasci dobije poseban izgled jeste dodavanjem domaćih umaka i namaza. Pripremite umake kao što su humus, cecenička ili gvakamole kod kuće. Na taj način možete kontrolisati sastojke i prilagoditi ukuse prema sopstvenim preferencijama.
  • Sezonske namirniceUvek obratite pažnju na sezonske namirnice koje su dostupne u određenom periodu godine. Sveže voće, povrće i začinsko bilje koje je u sezoni ima najbolji ukus i nutritivnu vrednost. Neka vaše meze na daski bude prilagođeno prema sezonskim namirnicama kako biste uživali u njihovom vrhunskom kvalitetu.
  • Kombinacija prema ukusuUzimajući u obzir lične potrebe i ukuse, eksperimentišite sa različitim kombinacijama sastojaka koje možete staviti na meze na drvenoj dasci. Istražite kontraste i ravnotežu ukusa. Uključite različite teksture, boje i ukuse kako biste stvorili dinamičnu i uzbudljivu meze dasku.
  • Prilagođavanje prehrambenim potrebama: Uvek imajte na umu prehrambene potrebe i ograničenja gostiju. Osigurajte alternativne opcije za vegetarijance, vegane ili osobe sa posebnim prehrambenim zahtevima. To može uključivati bezglutenske, bezlaktozne ili niskokalorične alternative.

U meze možete dodati i pohovani luk, koji postaje sve popularniji. 

Pametan izbor i kombinacija savršenih sastojaka ključni su koraci ka da vaše meze na drvenoj dasci bude izvrsno. Prateći ove smernice, možete stvoriti ukusne i vizuelno privlačne meze koje će oduševiti vaše goste i pružiti im nezaboravno iskustvo.


Kako napraviti meze?


Počnite s planiranjem vrste mezea želite da pripremite. Razmislite o različitim ukusima i sastojcima koji bi mogli biti uključeni, kao što su sirevi, pršute, marinirano povrće, masline, umaci, humus ili falafel. Potražite različite recepte kako biste se inspirisali i prilagodili ih svom ukusu.


Nakon što smo razmotrili koje namirnice bi trebalo uzeti u obzir, sada je potrebno odgovoriti kako napraviti meze. Ovaj proces prati nekoliko koraka, a sve njih vam ističemo u nastavku. 


  • Priprema sastojaka: Pre nego što počnete sa pripremom mezea, pripremite sve sastojke. Nasecite povrće, pripremite umake, marinirajte masline ili pripremite kuglice od falafela. Organizacija i priprema unapred će vam olakšati proces pripreme.
  • Kombinacija ukusa i tekstura: Jedan od ključnih elemenata jeste kombinacija različitih ukusa i tekstura. Igrajte se kontrasta između slatkog, slanog, kiselog i pikantnog. Uključite hrskave krekere, sveži hleb ili pecivo kao dodatak. Održavanje ravnoteže između različitih elemenata stvoriće harmonično iskustvo uživanja u mezeu.
  • Deljenje i uživanje: Meze je obrok koji se tradicionalno deli sa prijateljima i porodicom. Uživajte u pripremljenim mezeima s voljenima, deleći uzbudljive ukuse i razgovore. Ova vrsta obroka promoviše opuštenu i prijateljsku atmosferu.
  • Eksperimentisanje i prilagođavanje: Ne bojte se da eksperimentišete sa sastojcima i kombinacijama dok pripremate meze na dasci. Dodajte svoj lični pečat koristeći omiljene začine ili prilagođavajući recepte prema svom ukusu. Uvek možete biti kreativni i otkriti nove ukuse.


Pripremanje mezea kod kuće može biti zabavno i uzbudljivo iskustvo. Posebno je zanimljivo napraviti meze na cackalicu, jer možete razmisliti šta je to sve što se može nabosti, a pritom je ukusno. Iskoristite ovu priliku da istražite nove ukuse i da svoju kreativnost pokažete u kuhinji. Uživajte u bogatstvu ukusa i raznolikosti koje meze pruža, deleći ih s najbližima i stvarajući nezaboravne trenutke zajedno. Uz mese se odlično slaže pivo. Isprobajte ovu kombinaciju.

kako servirati meze na dasci kod kuce

Spremili smo novi blog koji bi vas mogao zanimati: Kako isplanirati Doček i gde za Novu godinu.  

Kako servirati meze?


Meze na dasci je takođe i vizuelno privlačan obrok, pa obratite pažnju kada je u pitanju njegovo serviranje. Odaberite lepe tanjire, posude i daske za meze serviranje. Rasporedite sastojke na atraktivan način i uključite sveže začinsko bilje ili jestive cvetove za dodatnu boju i ukus. 


Kada izrazite svoju kreativnost, to može dovesti do impresivnih rezultata. U nastavku ističemo nekoliko ideja koje vam mogu pomoću u odgovoru na pitanje kako servirati meze:


  • Igra boja: Razmislite o kombinaciji boja prilikom raspoređivanja sastojaka na tanjiru ili dasci. Koristite raznobojno povrće poput paprike, rotkvica, šargarepe ili cherry paradajza kako biste dodali živopisne i privlačne elemente. Takođe, možete koristiti različite boje sireva ili dodati šarene umake za dodatni vizuelni efekat.

  • Slojevita prezentacija: Kreirajte slojeve sa sastojcima na meze dasci kako biste stvorili interesantan izgled. Na primer, možete rasporediti listove zelene salate kao podlogu, a zatim dodati slojeve sira, pršute, povrća ili umaka. Ovaj slojeviti pristup će pružiti dubinu i teksturu vašoj meze dasci.

  • Asimetrija i simetrija: Ako vas zanima kako servirati meze na zanimljiv način, možete rasporediti sastojke na način da njima postignete ravnotežu na dasci. Možete postići simetriju tako što ćete rasporediti sastojke u obliku kruga ili pravougaonika. S druge strane, asimetrični raspored može doneti nekonvencionalan i intrigantan izgled.

  • Dodatni ukrasi: Kao dodatak, uključite sveže začinsko bilje poput peršuna, bosiljka, korijandera ili mente kako biste dodali svežinu i aromu na meze dasci. Takođe, možete koristiti jestive cvetove poput ljubičica, tratinčica ili jestivih cvetova karanfila kako biste uneli lepe boje i iznenađujući izgled.

  • Upotreba posuda i posudica: Osim odabira lepih tanjira i dasaka, koristite i različite posude i posudice za serviranje mezea. Male staklene čašice, keramičke posude ili drvene činijice mogu pružiti dodatnu dimenziju i raznolikost u prezentaciji.

  • Ukrasne forme: Napravite ukrasne forme koje će upotpuniti izgled meze daske. To mogu biti sitno seckani orasi, bademi, susam ili čips od povrća. Ove forme ne samo da će pružiti dodatnu teksturu, već će i doprineti vizuelnom izgledu na dasci.


Dakle, iako znate da će vam biti ukusno meze serviranje bi trebalo da vam takođe bude važno. Oslonite se na svoju kreativnost i stil. Igrajte se sa kombinacijom boja, tekstura i oblika kako biste stvorili jedinstven izgled koji će privući pažnju i izazvati oduševljenje kod gostiju. Ne zaboravite da je vizuelni utisak samo početak, a pravi užitak dolazi kada se svi ti ukusi i teksture sjedine u savršen sklad na nepcu. Nadamo se da će vam ovi saveti i predlozi pružiti pravi odgovor na pitanje kako servirati meze. 

Možda vas zanima i dimljena butkica

Da li želite napraviti meze na cackalicu?


Kada je u pitanju meze na cackalici, mogućnosti su zaista razne. Ovo je samo nekoliko ideja o namirnicama koje možete uzeti u obzir prilikom pripreme ovakvog mezea:


  • Sveže povrće: Cherry paradajz, krastavci, paprika, rotkvice, šargarepe, tikvice i masline mogu biti odličan izbor za pripremu mezea na čačkalici. Možete ih koristiti u celosti ili ih iseći na manje komade kako bi se lepo uklopili na čačkalicu.

  • Sir: Razni vrste sireva, kao što su kockice feta sira, mocarela bocconcini ili cheddar, mogu biti odličan dodatak mezeu na čačkalici. Ovi sirevi će dodati bogatstvo ukusa i teksturu.

  • Pršuta i suhomesnati proizvodi: Kombinacija pršute, sušenog govedjeg mesa, kulena ili drugih suhomesnatih proizvoda na čačkalici može pružiti slanu i bogatu aromu.

  • Morski plodovi: Kozice, losos ili inćuni mogu biti izvrsni sastojci za meze na čačkalici. Ovi morski plodovi dodaju ukusnu i osvežavajuću notu.

  • Pečurke: Marinirane pečurke poput šampinjona, baby šitaki ili pečuraka u maslinovom ulju mogu dodati bogatstvo ukusa i teksturu mezeu na čačkalici.

  • Voće: Kombinacija voća na čačkalici može pružiti slatki kontrast i osvežavajući ukus. Kriške ananasa, grožđa, jagoda ili kriške dinje mogu dodati dodatnu dimenziju mezeu.

  • Marinirane namirnice: Marinirani beli luk, artičoke, masline ili patlidžan mogu doneti bogat ukus i aromu mezeu na čačkalici.

  • Pita od lisnatog testa: Iskoristite male zalogaje pite od lisnatog testa sa sirom, spanaćem, pečurkama ili mesom kako biste dodali toplu i ukusnu komponentu.


Kombinujte ove sastojke na kreativan način, igrajte se sa bojama i teksturama bilo da je u pitanju obično ili meze na cackalicu. Ova jednostavna i praktična prezentacija mezea će sigurno privući pažnju gostiju i pružiti im zadovoljstvo pri konzumiranju.

Probajte naše meze na dasci u Beogradu - Recept ističemo u nastavku


U našem restoranu Crni Petao, koji se nalazi u Ustaničkoj 170V, u Beogradu meze na dasci za dve osobe vas čeka da ga probate. Povedite svoju dragu osobu i okusite ovu sjajnu kombinaciju namirnica, od koje polazi voda na usta pri samom čitanju recepta. U nastavku isitčemo sastojke koje sadrži i kako ga možete napraviti sami kod kuće, ako to želite.

Sastojci:


  • - pirotski kačkavalj iz ulja 

  • - grilovani kozji sir 

  • - kulen iz kate 

  • - njeguški i goveđi pršut 

  • - Masline za dekoraciju (opciono)


Uputstvo:


Pirotski kačkavalj iz ulja:

  • Isecite pirotski kačkavalj na tanke kriške.

  • Rasporedite njegove kriške na dasci za serviranje.


Grilovani kozji sir:

  • Zagrejte grill tiganj ili roštilj.

  • Isecite grilovani kozji sir na komade željene veličine.

  • Grillujte kozji sir sa svake strane nekoliko minuta, dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju i blago se rastopi.

  • Rasporedite grilovane komade kozjeg sira na dasci sa pirotskim kačkavaljem.

Kulen iz kate:

  • Isecite kulen iz kate na tanke kolutove.

  • Rasporedite kolutove kulena iz kate na dasci između pirotskog kačkavalja i grilovanog kozjeg sira.

Njeguški i goveđi pršut:

  • Isecite njeguški pršut i goveđi pršut na tanke šnite.

  • Rasporedite šnite njeguškog i goveđeg pršuta preko meze daske, pored pirotskog kačkavalja, grilovanog kozjeg sira i kulena iz kate.


Dekoracija mezea na dasci (opciono):


  • Ukrasite meze dasku sa nekoliko maslina i svežeg začinskog bilja po želji.

  • Ponudite meze na dasci gostima kao predjelo ili deo obroka.

  • Preporučuje se poslužiti meze uz sveže pečeni hleb ili krekere.

  • Možete ponuditi i razne umake ili namaze po izboru.


Da spomenemo da je ovaj recept za meze na dasci samo smernica, možete prilagoditi količine i raspored sastojaka prema vašim potrebama i broju gostiju koje služite. Uživajte u pripremi i deljenju ovog obroka sa svojim prijateljima, a možete ga spremiti i za romantično veče.