Crni petao

Razgaliće vam nepca ova Terijaki piletina...

Terijaki piletina je popularno jelo japanske kuhinje koje se sastoji od sočnog pilećeg mesa mariniranog u teriyaki sosu, a zatim pečenog ili grilovanog. 

Razgaliće vam nepca ova Terijaki piletina...


Ovo jelo obično karakteriše slatko-slani ukus terijaki sosa, koji se sastoji od kombinacije soja sosa, šećera, mirin (slatko rižinog vina) i često dodatnih sastojaka poput belog luka, đumbira ili susama.

Evo nekoliko ključnih stvari koje trebate znati o terijaki piletini:

  • MARINIRANJE: Pileće meso se obično marinira u terijaki sosu da bi upilo bogate arome i postalo sočno i ukusno. Mariniranje može trajati od nekoliko sati do preko noći, u zavisnosti od željenog intenziteta ukusa.

  • PRIPREMA SOSA: Teriyaki sos se često pravi od soja sosa, mirina, šećera i drugih sastojaka kao što su beli luk ili đumbir. Ovaj sos se koristi za mariniranje mesa i kao glazura tokom pečenja ili grilovanja.

  • NAČIN PRIPREME: Terijaki piletina se obično peče ili griluje nakon mariniranja kako bi se postigla hrskava kora i sočna unutrašnjost. Tokom pečenja, piletina se može preliti preostalim teriyaki sosom kako bi se dodatno obogatio ukus.

  • SERVIRANJE: Teriyaki piletina se često servira sa kuvanim pirinčem i sezonskim povrćem. Takođe se može poslužiti sa salatom ili drugim prilozima po želji.

  • PRILAGODLJIVOST: Ovo jelo je vrlo prilagodljivo i možete eksperimentisati sa različitim vrstama mesa (poput lososa ili svinjskog mesa) ili povrćem kako biste stvorili različite varijacije ukusa.

Terijaki piletina je omiljeni izbor za ljubitelje azijske kuhinje zbog svoje jednostavnosti, izvrsnog ukusa i slobode u pripremi.

Sa samo nekoliko sastojaka, terijaki piletina vas oduševiti svojim bogatim aromama i sočnim ukusom. Sledeći naš recept za terijaki piletinu, priprema će biti brza i jednostavna, a rezultat će biti savršen obrok za svaku priliku. 

Recept za Terijaki Piletinu - za jednu osobu

Ističemo namirnice koje su vam potrebne i u kojim količinama:

- 250 grama pilećeg filea
- 50 grama mješanog povrća (kupus, praziluk, paprika, tikvice, šampinjoni...)
- 1 dl domaćeg teriyaki sosa
- 0,05 dl slatko-ljutog sosa
- 2 grama susam
- 20 grama suncokretovog ulja
- 20 grama maslinovog ulja
- 5 grama sol
- 1 gram bibera

Za dekoraciju terijaki piletine možete koristiti sitno seckani mladi luk i prethodno tostirani susam.

*Ukoliko želite teriyaki piletinu za dve osobe, onda udvostručite količinu ovih namirnica koje smo istakli. 

Možda će vas zanimati i kako se pravi moravska salata.

Evo kako se priprema:

- Na dobro zagrejanom voku kratko propržimo seckano povrće.
- Dodamo terijaki sos i slatko-ljuti sos te kratko krčkamo.
- Pileći file lagano začinimo solju, biberom i maslinovim uljem pre pečenja.

Način posluživanja teriyaki piletine

U poludubokom tanjiru prvo stavite pripremljeno povrće, a zatim gore rasporedite grilovanu ili pečenu piletinu narezanu na manje komade. Sve pospite sitno seckanim mladim lukom i tostiranim susamom. 

Kada žurite i nemate mnogo vremena za spremanje hrane, a pritom želite da pojedete nešto domaće i zdravo, onda je terijaki piletina odličan izbor. Vrlo brzo se sprema, ukusna je i zdravija od većine fast food-a kog biste kupili usput u žurbi.

S druge strane, uvek možete svratiti u naš restoran Crni petao, gde ćemo vam poslužiti slasnu i sočnu terijaki piletinu. Dobrodošli ste nam.