Crni petao

Aperitiv - neizostavno piće pre kvalitetnog obroka

Kada idemo u restoran ili organizujemo večeru kod kuće, često biramo različite vrste pića koja će se uklopiti sa hranom. Upravo ovakva vrsta pića, koju možda često zanemarujemo, a koja nam pomaže da kasnije lepše i slađe jedemo, zove se aperitiv. 


Aperitiv - neizostavno piće pre kvalitetnog obroka


U ovom tekstu ćemo se posvetiti upravo njemu i njegovim značajem u gastronomiji. Takođe ćemo vam predložiti i nekoliko najboljih aperitiva koje možete probati u našem restoranu Crni petao. 

Hajmo prvo reći kakvo je ovo piće 

Aperitiv se konzumira pre obroka, sa ciljem da podstakne apetit i pripremi telo za hranu koja sledi. Uglavnom se služi pre ručka ili večere, ali može se konzumirati i tokom celog dana. Aperitiv može biti alkoholno ili bezalkoholno piće, a najčešće se pije u opuštenoj atmosferi, u društvu prijatelja, porodice ili tokom poslovnog ručka u prisustvu kolega.

Koji aperitivi se najčešće piju u Srbiji

U Srbiji, najčešći aperitivi su vermut, rakija, pelinkovac i domaća šljivovica. Vermut je aromatizovano vino koje se obično služi sa tonikom i limunom, a rakija i šljivovica su voćne rakije koje se piju u malim količinama, često uz neku vrstu grickalice. Pelinkovac je gorko piće napravljeno od pelina, koje se često meša sa tonikom ili sokom od pomorandže kako bi se ublažio njegov gorak ukus.

Zašto je dobro popiti piće pre obroka

Aperitiv ima više funkcija. Prvo, on priprema telo za hranu koja sledi tako što stimuliše apetit i ubrzava lučenje probavnih sokova. Takođe, on je sjajan način da se opustite i uživate u društvu svojih prijatelja i porodice pre obroka. A može biti i odlična prilika kada želite da probate neko novo piće ili ukus. 

Možda vas zanima i koja su 3 najbollja deserta u Beogradu.

Slaganje sa hranom - kako znati koji aperitiv izabrati 

Potrebno je izabrati aperitiv koji će dopuniti ukus hrane, a ne da ga nadjača. Zato je važno uzeti aperitiv koji neće biti prejak, niti preintenzivan. Na primer, ako jedete ribu, možda ćete poželeti aperitiv koji ima sveže, citrusne note, poput Džin tonika. S druge strane, ako jedete jela sa puno začina, možda će vam se svideti aperitiv sa više gorčine, poput Negronija.

Zatim, uskladite aperitiv i hranu prema jačini ukusa. Ako jedete lagano jelo, poput salate, odaberite lakši aperitiv, poput Prosecca. Ako jedete bogatiji obrok, poput teške paste sa sosom od paradajza, možda ćete poželeti nešto jače, poput Kampari narandžade

Poslednje, ali ne manje važno pravilo - imajte na umu temperaturu pića. Vino i šampanjac obično se služe hladni, dok se aperitivi poput Kamparija ili vermuta mogu poslužiti na sobnoj temperaturi ili sa kockicama leda. Ako jedete jelo koje je toplo, možda ćete poželeti hladniji aperitiv kako biste osvežili ukus.

Pozivamo vas da probate našu jagnjetinu u mleku. Pred ovo jelo će vam sigurno biti potreban aperitiv. :)

Predlog nekoliko aperitiva restorana Crni petao

Naš restoran Crni petao u Beogradu nudi širok izbor aperitiva koji će sigurno privući pažnju ljubitelja dobrog pića. Neki od najpopularnijih aperitiva su Aperol spritz, negroni i martini. Aperol spritz je osvežavajuće piće napravljeno od Aperol likera, tonika i prosecca. Negroni je kombinacija džina, vermuta i likera od pomorandže, dok je martini napravljen od džina i vermuta. Ovi aperitivi su savršeni izbor za one koji traže nešto novo i uzbudljivo, ili za one koji jednostavno žele da uživaju u dobrom piću pre obroka. 

Par reči za kraj…

Uzimanje aperitiva pre obroka nije samo običaj, već i način da se osveži nepce i pripremi telo za obrok koji dolazi. Aperitivi su više od običnog pića, oni su deo gastronomije i mogu značajno doprineti ukupnom iskustvu ispijanja i konzumiranja hrane. Uz malo istraživanja i eksperimentisanja, možemo pronaći aperitiv koji najbolje odgovara našem ukusu i upariti ga sa odabranim jelom. Ako posetite naš restoran u Beogradu Crni petao, predlažemo vam da probate neki od naših odličnih aperitiva, koji će vaše trenutke ispijanja pića učiniti još boljim.

Pročitajte kakve obrok salate vam pružamo u našem restoranu.