Crni petao

Ćevapi - tako jednostavni, a tako neodoljivi

U srpskoj kuhinji ćevapi su neizbežni i naročito privlačni turistima, koji se uvek bore sa izgovaranjem njihovog imena.

Ćevapi - tako jednostavni, a tako neodoljivi


Koliko su ćevapi staro jelo, ne zna se tačno, ali se veruje da se danas mogu naći na svim prostorima koje su nekada naseljavali Turci. Imena se razlikuju od države do države, ali je osnova ista. U srpskoj kuhinji ćevapi su neizbežni i naročito privlačni turistima, koji se uvek bore sa izgovaranjem njihovog imena. Ćevapi se prave od mlevenog mesa, koje se oblikuje i spremaju se isključivo na roštilju. Kako u davna vremena nije postojala mašina za mlevenje, veruje se da se tada meso na sitne komade seklo na panju gde su se dodavali začini, a potom se oblikovalo. Danas se priprema ćevapa ne razlikuje u mnogome od tadašnje, sem što postoji mašina za mlevenje.


Među sto najboljih jela sveta


Ćevapi su se našli na 13. mestu kao najbolje jelo sveta, doduše Bosne i Hercegovine, ne Srbije, prema "Svetskom atlasu ukusa". Atlas ističe kako su ćevapi ponos ove zemlje, da se služe u somunu, pretežno sa lukom i kajmakom. Od mogućih 5 zvezdica, dobili su čak 4,2. Verujemo kada bi ovo jelo ocenjivali i oni koji ga jedu odmalena ne bi štedeli na ocenama. Spolja hrskavi, unutra mekani, odlično se slažu sa crnim lukom uz koji se serviraju i ne samo da daju osećaj sitosti, već omogućavaju čulima da uživaju u svakom zalogaju. Jedinstveni su, kako u Srbiji, tako i u komšiluku.


Recept za ćevape strogo čuvana tajna


Doći do originalnog recepta za ćevape, bilo da ga tražite u Bosni i Hercegovini ili u Srbiji, nimalo nije lako. Šefovi kuhinja ga čuvaju i svaki od njih ima neki tajni začin kojim mu daje posebnost. Najpre je važno reći da postoje varijacije kada je reč o vrsti mesa. U zavisnosti koje meso se koristi razlikuje se i način pripreme, ali i serviranja. Nepisano je pravilo da osnovu ćevapa čini juneće meso, koje može da se meša sa svinjetinom, jagnjetinom ili ovčetinom. Tako se ćevapi prave u Srbiji. U komšiluku - BIH gotovo da nigde nećete naći ćevape koji u sebi imaju svinjetinu. I zaista, pravi poznaoci ove gurmanske poslastice tvrde da svinjsko meso ne treba da se nađe u ćevapu. Veruje se da su se prvobitni ćevapi pravili isključivo od ovčijeg mesa, ali su se vremenom prilagođavali za gradsko stanovništvo dodavanjem drugih vrsta mesa. Mnogi će reći da je najbolja kombinacija kada se ćevap pravi samo od junećeg i ovčijeg mesa, ali treba imati u vidu da su ukusi različiti.


Kako se prave ćevapi


Iako je recept za ćevape strogo čuvana tajna, ipak postoje neke smernice koje se slede u pripremi. Jedna od osnovnih je da meso koje se koristi ne sme da bude nemasno. Zbog toga ukoliko je osnova ćevapa junetina, kao u većini slučajeva, bolje je birati masnije delove, kao što su vrat ili rebra. Za pripremu pravih ćevapa ne treba mnogo sastojaka. Osim mesa, malo vode, soli i bibera, može se dodati i sitno seckan beli luk, kako bi se dobio intenzivniji ukus. Crni luk se ne stavlja u ćevape, kako mnogi pogrešno misle, već se isključivo servira uz njih. Vegeta, prezle, jaja ostavite za čufte. Ovi sastojci nisu poželjni u pravljenju ćevapa. Najbolje je da meso bude dvaput mleveno, i da ga prelijete ostalim sastojcima da odstoji neko vreme. Zatim meso promešati ili mesiti kako neki kažu, a nakon toga ga ostaviti da odmara. Nakon toga može se dodati malo sode bikarbone, kako bi ćevapi bili mekši i vazdušasti. Potom se oblikuju u dobro poznati izgled. Najbolje je da se pripremaju na roštilju, a u kućnoj varijanti na tiganju. 


Nutritivna vrednost - koliko kalorija imaju ćevapi


Koliko su ćevapi ukusni veoma je poznata činjenica. Ona manje poznata je njihova nutritivna vrednost. U zavisnosti od toga od kog mesa su napravljeni zavisiće i broj kalorija. Tako na primer, svinjski ćevapi imaju 220 kalorija na 100 grama. Manje kalorija svakako ima junetina, ali ne preterano. Ovo jeste kalorično jelo i ne bi trebalo da bude svaki dan na meniju, već u određenim prilikama. Međutim, ono zbog čega su ćevapi dobri jeste to što predstavljaju dobar izvor proteina. Skoro 15 grama proteina se nalazi u 100 grama ćevapa. Muškarci bi dnevno trebalo da unose 56 grama proteina, a žene za 10 grama manje. Matematika je jednostavna i na osnovu ovoga svako može da odredi koja mera je idealna za njega. Loša strana ćevapa je što sadrže zasićene masti i holesterol, tako da je to jedan od razloga zašto ne treba da budu svakodnevno na trpezi. Dobra je što uopšte nemaju ugljene hidrate. Pod uslovom da se jedu bez hleba. Međutim, lepinje i somuni u kojima se najčešće serviraju prepuni su ugljenih hidrata, a uglavnom su neizbežni, ukoliko ćevape konzumirate kao brzu hranu. Opšte gledano, u moru brze hrane, ćevapi predstavljaju zdraviju opciju, jer se pretežno pripremaju na roštilju, za razliku od onih koje se spravljaju u duboko prženom ulju. Ipak, upitan je kvalitet mesa koji se koristi i zato je važno ćevape jesti na proverenom mestu.


Najbolji ćevapi u Beogradu - naša preporuka


Jedno od proverenih mesta za uživanje u ćevapima svakako je pivnica Crni petao. U njoj se ćevapi spremaju baš kao nekada. Na ćumuru. Tačnije, u pivnici Crni petao postoji peć na ćumur. To znači da tokom pripreme ćevapi, kao i ostalo meso zadržavaju sokove i kvalitet. Dobijaju se idealni ćevapi, spolja zapečeni, a unutra sočni i vazdušasti. Naravno, moguće je da budu pečeni i po vašem ukusu, samo to naglasite osoblju koje vas uslužuje. Ovde se ćevapi obavezno serviraju u somunu i uz kajmak. Dobra stvar je što ako vodite računa o liniji, možete da eskivirate somunu, ako već nećete kajmak. Ne bismo savetovali da eskivirate domaći kajmak, koji ima pivnica Crni petao. Da ne zaboravimo, čitav ukus zaokružuje se pomfritom koji se dobija kao prilog. 

Uz ćevape se lepo slaže pivo, a toga je u ovoj pivnici na pretek. Čak 60 vrsta piva, domaćih i stranih vam je omogućeno. Tek uz dobro lager ili ipa pivo, u zavisnosti od onoga što preferirate, steći ćete kompletan utisak o jelu. Osim toga, ovde možete uživati i u prijatnom ambijentu, začinjenom živom muzikom. Ili, ako niste raspoloženi, jednostavno poručiti omiljenu hranu i piće na kućnu adresu. Mada, mi glasamo da posetite pivnicu Crni petao i udovoljite svim svojim čulima.