Crni petao

IPA pivo - stil piva iz Engleske

U društvu je sve više podela, ali jedna od simpatičnijih je svakako ona koju prave pivopije, pa tako imamo one koji se kunu u lager pivo, i apsolutne fanove IPA piva.

IPA pivo - stil piva iz Engleske


Naravno, da ima i onih koji su u tampon zoni i obožavaju i jedno i drugo pivo. Svakako da se ovaj tekst tiče svih njih. Naročito onih koji su zakleti ljubitelji IPA piva. Za lager pivo svi su odavno čuli. Kako i ne bi, kad ono čini gotovo devedeset posto popijenih piva na svetu. Po čemu se zapravo razlikuju ova dva konkurenta? Evidentno je da su lager piva svetlija i lakša, dok su ale piva mutnija i tamnija. Naime, ale je dosta starija tehnologija pravljenja piva koje se fermentizuje na dosta višim temperaturama, tako da tokom fermentacije kvasac pliva odozgo. Sa druge strane, kod lager piva fermentacija je takva da kvasac pada na dno, jer se proizvodi na nižoj temperaturi i duže traje.


Rođenje prvog IPA piva


Svi oni kojim je IPA pivo omiljeno znaju da IPA predstavlja skraćenicu koja označava India Pale Ale, vrstu piva koja zauzima posebno mesto u ovoj zemlji. Veruje se da je nastalo sasvim slučajno, kada su se Britanci dovijajli kako da sačuvaju pivo da ne prokisne i stigne celo u tadašnju koloniju Indiju. S obzirom na klimatske uslove koji vladaju u Indiji, isuviše toplo vreme, pivo nije moglo da se proizvodi tamo. Zato su Britanci morali da osmisle način kako da pivo koje naprave u Britaniji preživi polugodišnje putovanje do Indije. Smatra se da je krajem 18. veka londonski pivar Hodgson prvi poslao pivo za Indiju, koje je bilo jako zahmeljeno i koje bi valjalo da odstoji duže vreme, pre nego što počne da se pije. Pivo je preživelo put, a vreme je učinilo da dobije na kvalitetu. Postojalo je sve bleÄ‘e i potpuno se adaptiralo klimi koja vlada u Indiji. To je najpoznatija priča o roÄ‘enju IPA piva. MeÄ‘utim, obožavaoci ovog piva rado će demantovati ovu priču, tvrdeći da je mit. Neće sporiti da je Hodgson, iz istočnog Londona, bio jedan od najpoznatijih proizvoÄ‘ača IPA piva, ali, dokazi da je on izumeo novi stil piva ne postoje. Jer i pre nego što je gospodin iz Londona roÄ‘en, u Engleskoj je postojalo IPA pivo. TakoÄ‘e, kazaće vam da pivo koje je on spremao nije nosilo naziv IPA pivo, već „Exporting beer for the Far East“. Naziv IPA pivo, počeće da se koristi četiri decenije kasnije.

Možda vas zanima kako izabrati aperitiv?


Frižider potisnuo IPA pivo


Bez obzira na priču o roÄ‘enju IPA piva, činjenica je da su Hodgson počeli da imitiraju Amerikanci, kada je reč o pravljenju piva. MeÄ‘utim, sa pojavom frižidera i mogućnosti da se IPA pivo popije hladno, originalna IPA prestaje da postoji. Krajem sedamdesetoh godina dvadesetog veka Amerikanci se vraćaju britanskom stilu piva i oživljavaju „kuvanje piva“. Dodatno su ga začinili sa nešto više hmelja i više alkohola. Amnerička IPA piva mogu se prepoznati i po aromi citrusa. Iako danas imena piva, nisu kao prvobitna, vezana za geografsko poreklo, moguće ih je po prigodnoj recepturi proizvesti gotovo svugde. ÄŒinjenica je ipak da su u zanatskom pivarstvu najzastupljenija američka IPA piva. Prepoznaju se po zlatnoj boji, gorkom ukusu, s izraženom notom hmelja.


Zašto IPA pivo, a ne lager


U debatama zaljubljenika u jedno ili drugo pivo, na strani IPA piva i njegovih ljubitelja je aromatičnost. Ta aroma učiniće da vam se pivo pije sve više i više. Što s jedne strane može biti dobro, dok sa druge strane može tragično po vas da se završi, ukoliko preterate. Misli se da su IPA pivu skloni buntovni ljudi, željni avanture i istraživanja. Oni koji vole putovanja i da isprobavaju različite ukuse. Zato se smatra da je IPA pivo ne samo stil piva, već i stil života. U Srbiji se takoÄ‘e može uživati u ovoj vrsti piva. Kabinet, Dogma, Tron, Šlif, Premier, 3beer, samo su neke od pivara koje proizvode ovo zanatsko pivo. Dobra stvar kod IPA piva je što ga i vi možete proizvesti samostalno kod kuće. Potreban vam je slad, hmelj, sladovina i kvasina. Mi sa vama nećemo deliti recept, jer ga uvek možete pronaći na internetu. Ono što ćemo mi uraditi-uputićemo vas u pivnicu Crni petao, gde možete da probate kvalitetna IPA piva. Želimo da uživate, a ne da se mučite.

Možda vas zanimaju i brusketi.

Pivnica Crni petao - mesto gde možete probati IPA piva


U pivnici Crni petao podjednako mogu uživati ljubitelji lager piva, ali i ljubitelji IPA piva. Osnovna prednost ove pivnice je što u ponudi ima više od deset vrsta piva, domaćih i stranih. Tako možete konzumirati piva sa našeg podneblja, ali i IPA piva iz neke druge zemlje. Osoblje koje radi u pivnici Crni petao, vrlo rado će vas upoznati sa ponudom piva, ali hrane koja se odlično slaže kako uz lager tako i uz IPA piva. Mi vas za sad možemo posavetovati da uz dimljenu butkicu sa bavarskim kupusom i renom, obavezno birate nemačko, pšenično pivo, dok se uz kobasice sa sirom odlično slažu domaća piva. Uz stejkove i junetinu, radije bismo vam preporučili vino, a ponuda je ovde, bez obzira što je reč o pivnici, zaista bogata. Ukoliko ste, pak, svratili samo na pivo, a voleli biste nešto da gricnete, u pivnici Crni petao u izoboilju je krompir na razne načine, u vidu čipsa, pomfrita, kuglica. I što je najvažnije, odlično se slaže uz pivo, bilo da je lager ili IPA pivo. Kao što su Amerikanci začinjavali IPA pivo hmeljom, vi ga možete začiniti hranom, ali i odličnom muzikom. Petkom, subotom i nedeljom u pivnici Crni petao muzika je uživo, zato ne oklevajte već se pripremite da uživate u odličnoj atmosferi i isto tako odličnom pivu. Vaše je samo da obezbedite društvo, za ostalo će se pobrinuti osoblje pivnice Crni petao koje čini tridesetak zaposlenih, koji su vam uvek na raspolaganju. Bilo da slavite roÄ‘endan, devojačko ili momačko veče, ili jednostavno želite na opuštenu večeru sa prijateljima pivnica Crni petao dobar je izbor za sve one koji su ljubitelji ukusne hrane i piva. Ili nekog drugog pića. Potpuno je nebitno. Bitno je da odavde izaÄ‘ete zadovoljni.