Crni petao

Lager pivo - najpopularnije u Srbiji i svetu

Na svetu postoj bezbroj piva, ali se generalno razlikuju dve osnovne vrste: ale i lager pivo.

Lager pivo - najpopularnije u Srbiji i svetu


Bilo da ste pivopija ili ne, sigurno ste bar nekoliko puta u životu uživali u rashlađenom pivu. Nekome je ukus piva neodoljiv, nekome je gorak. Svako ima svoj doživljaj ovog pića. Na svetu postoj bezbroj piva, ali se generalno razlikuju dve osnovne vrste: ale i lager pivo. Ale je dosta starija tehnologija pravljenja piva gde se fermentacija dešava na višim temperaturama, intenzivnija je i kvasac pliva odozgo dok traje fermentacija. Sa druge strane, lager pivo se proizvodi na nižoj temperaturi, a kvasac umesto na vrhu posude, pada na dno. Sama fermentacija lager piva samim tim što je u pitanju niža tempretaura traje duže od fermentacije ale piva. Zbog toga su lager piva po pravilu lakša, bistrija i svetlija. Imaju manje alkohola, ali to ne mora uvek da bude slučaj. Da li su omiljenija? Ako gledamo statistiku jesu, jer čak devedeset posto popijenih piva na svetu čini upravo lager pivo.


Najpoznatije lager pivo


Do 1842. godine gotovo sva leger piva bile su tamnije boje. A onda je u Plzenju proizveden pilsner-prvi lager svetlije boje. Od tog trenutka pa do danas lager pilsner smatra se najpopularnijim u svetu. Ovo pivo pripadalo je bavarskoj pivari Jozefa Grola, koji ne samo da je bio iskusan u pravljenju ovog napitka, već su mu i okolnosti išle na ruku. Naime, te 1842. godine ječam je imao nizak sadržaj proteina, a slad su namerno izlagali toploti, dok je voda bila meka i bez krečnjaka. Na hemlju se nije štedelo. Sve to, uključujući i skladištenje u staklene boce, pivu je dalo bistar i svetao izgled, kakav ljubitelji lagera do tada nisu videli. Zahvaljujući industrijskoj revoluciji pivo je stiglo do velikog broja ljudi. I do dan danas ostalo jedno od najpoznatijih i najpopularnijih. A jedan češki grad počeo je da proizvodi isto takvo pivo pod drugim imenom, što je bio i razlog spora između onih koji su ga proizvodili po originalnoj recepturi i onih koji su recepturu prisvojili pod drugim imenom.


Najpopularnije pivo u Srbiji


Kao što rekosmo, lager pivo je najpopularnije pivo u svetu, pa tako i u Srbiji. Devedeset odsto domaće proizvodnje u Srbiji čine upravo lageri i sve velike pivare sa poznati imenima u svojoj ponudi dominiraju s lager pivom, dok na primer kraft pivare akcenat stavljaju na ale pivo. Međutim, i oni tokom leta lansiraju izvesnu količinu lager piva, koje je zbog svoje bistrine i pitkosti prijemčivije uživaocima u ovom piću.


Kako se služi lager pivo


Zato što imaju veliku količinu neprevrelog ekstrakta, lager piva imaju bogatu penu i pun ukus. Hmelj, koji se dodaje tokom pripreme daje im izvesnu gorčinu i aromu. Njihova boja varira od svetložute do crvenosmeđe, a zavisi isključivo od vode i slada. Zapravo, tvrdoća vode, ali i boja slada određuju kakve će boje lager pivo biti. Bez obzira na boju, sva lager piva se služe rashlađena. Idelano bi bilo da se ne hlade na temperturi manjoj od 5 i većoj od 14 stepeni. To da se lager pivo servira hladno, potiče još iz davnih  vremena, kada frižideri nisu ni postojali. Ovo pivo neophodno je rashlađivati jer mu se tako povećava bistrina, a ono samo dobija finiji ukus. Za rodnu grudu lager piva uzima se trougao Prag, Minhen, Beč gde se lager pivo hladilo u pećinama tokom leta. Zapravo, odatle potiče i sam naziv piva, jer na nemačkom “lagern” znači skladištiti, a oni su ga skladištili upravo u pećinama. Zbog toga što lager pivo ne trpi veliku toplotu, u Bavarskoj je postojao dekret tokom šesnaestog veka po kom se pivo nije moglo proizvoditi tokom leta, a mart i april su bili poslednji meseci u kom je proizvodnja bila moguća.


Ostala piva


Iako su lager pivo i ale pivo najpoznatija piva u svetu, nisu i jedina. Jeste da se ljudi uglavnom dele na one koji ili obožavaju lager pivo ili ale, avanturistima samo dve vrste piva nisu dovoljne. Oni žele da eksperimentišu i probaju nešto drugačije. Za njih se preporučuju afrička i spontano prevrela piva. Afrička piva su specifična po tome što se ne prave od ječma, već od prosa, a koristi se posebna vrsta kvasca kojem pogoduje afrička klima. Ista ta klima, šećer iz slada pretvara u alkohol na temperaturi koja dostiže i 40 stepeni. Nažalost, ova piva retkost su u Srbiji i nisu naročito popularna. Ali, ako baš imate želju da ih probate, iskusne pivopije znaće gde da vas upute. Kada je reč o spontano prevrelim pivima, ona se dobijaju od divjih sojeva kvasca, koji spontanu iz vazduha dospevaju u sladovinu. Tek po neka zanatska pivara proizvodi ovakvo pivo, kakvo se pravilo nekada u davnim vremenima. Spontano prevrelo pivo prepoznaćete po voćkasto-vinskom ukusu.


Pivnica Crni petao - idelano mesto za pivopije


Bez obzira da li ste ljubitelj lager piva ili ale piva, postoji mesto gde se može zadovoljiti svačiji ukus. Pivnica Crni petao raspolaže sa više od deset vrsta piva, kako flaširanog tako i točenog. Kako se nemački proizvođači izdvajaju kada je u pitanju lager pivo, pivnica Crni petao ima i inostrana piva, a dominiraju nemačka. Zato će vam vrlo lako preporučiti šta je ono što odgovara vašem stilu. Ovde se lager pivo uvek hladi, kako bi njegova bistrina i ukus bili intenzivniji, a pivo dolazi ili u flaši ili kao točeno. Šta god odaberete nećete se pokajati, jer lager pivo je ovde bogato penom pa ćete sigurno uživati. Još kada tome dodate da pivnica Crni petao služi optimalno rashlađeno lager pivo na temperaturi koja ne prelazi 14 stepeni, uživanje je zagarantovano. 

Osim toga, kada su vrele letnje večeri savetuje se da od alkohola birate upravo pivo, jer ono po svom sastavu sadrži najviše vode. Čak devedeset posto ovog napitka čini voda. Ako od isuviše piva ogladnite, ne brinite. U pivnici Crni petao možete osim žeđi, da utolite i glad. Ljubazno osoblje tako će vam preporučiti da uz nemačko lager pivo uzmete sočne bavarske kobasice sa pireom i kupusom, a uz domaće lager pivo hrskava rebarca sa žara. 

Ukoliko ste sprečeni da pijete pivo ili alkohol, uopšte nema prostora za zabrinutost. Jeste da je reč o pivnici, ali ovde nije bogata samo ponuda piva, već i ostalih napitaka. Ceđeni sokovi su tako pravo osveženje tokom letnjih dana. A za zakusku uvek možete poručiti ili obrok salatu ili pileći file sa žara.