Crni petao

Kako nastaje cider - “vino od jabuka“

Do skoro u Srbiji cider kao piće nije postojao. Međutim, danas je vrlo popularan i postoje tačno ljudi koji su ciljna grupa proizvođača ovog osvežavajućeg pića. Možda jeste novost u našoj zemlji, ali cider-alkoholno piće koje nastaje fermentacijom soka jabuke, pravio se davno i spada u drevno piće.

Kako nastaje cider - “vino od jabuka“


Ne zna se kada i gde je prvi put napravljeno, jer je jabuka rasprostranjena širom sveta pa je moguće da to bude bilo gde i na bilo kom kontinetnu. Ono što se zna jeste da prvi pisani tragovi o ovom piću potiču iz Rimskog carstva, kada je Cezar pohodio Britaniju. Tokom srednjeg veka u Francuskoj je smatran vrstom vina, dok su ga Amerikanci konzumirali kao šampanjac. Danas, u Americi cider se prodaje kao alkoholno i kao bezalkoholno piće. Stoga je važno naglasiti da li želite sweet cider-sok od jabuke ili hard cider-alkoholno piće, kako biste izbegli eventualne neprijatnosti ili se opustili, a da to niste planirali.

Možda vas zanima kako izabrati aperitiv?


Moderni i tradicionalni sajderi


Kada je reč o sajderima koji su zastupljeni na tržištu, mogu se razlikovati standardni i specijalizovni. Standardni se javlja u dva oblika kao moderni i kao tradicionalni. Moderni sajderi prave se od kulinarskih jabuka, imaju manje tanina i kiseliju su. Jabuke koje su zastupljene u proizvodnjih modernih sajdera su Gala, Grani Smit, Zlatni Delišes, Makintoš...Što je manje alkohola, to je jača aroma i slatkoća samog sajdera. Sa druge strane tradicionalni sajderi prave se od mešavine kulinarskih, divljih, poluslatkih i gorkih jabuka.  Sorte koje su zastupljene u proizvodnji su Vikson, Kingston Blek, Dabinet...Oni su nešto „jači“ od modernih, a koje će boje biti zavisi isključivo od procesa proizvodnje. Kada je reč o specijalizovanim sajderima mogućnosti pravljenja su daleko veće, jer u obzir dolaze sve vrste jabuka. Ovde se može eksperimentisati i igrarti sa ukusima. Tako specijalizovani sajderi mogu više nalikovati pivu, reč je o hmeljnim, ali mogu biti i kiseli i odstajali dugo u bačvama.  U specijalizovane sajdere spadaju i voćni, koji ne moraju biti isključivo od jabuke, već im se mogu dodavati i drugi fermentisani sokovi poput borovnice, trešnje ili brusnice. U Srbiji se može pronaći cider od borovnice. Cimet i đumbir česti su dodaci specijalizovanih sajdera. Oni daju neobičan ukus ciderima. Da su ukusi različiti, najbolje govori i to da Englezi prave cider sa većim procentom alkohola, koji je suvlji, dok Francuzi preferiraju slatke cidere sa nešto nižim procentom alkohola. I jedan i drugi spadadju u standardne stilove.

Pročitajte koji su najbolji deserti kod nas koje morate probati.

Proizvodni proces cidera


Bez obzira koja vrsta sajdera se proizvodi, proces je u načelu isti. I moderni i tradicionalni sajderi moraju ispoštovati ključne korake proizvodnje. Prvi korak jeste sakupljanje i čišćenje jabuka. Nakon toga one se melju ili presuju, kako bi se prirodno nakon toga taložile. Važno je obaviti pasterizaciju, a potom napuniti boce. Nepisano je pravilo da je za dobar i ukusan cider potrebno najmanje pet sorti jabuka, koje se kombinuju na osnovu kiselosti i slatkoće. Važan korak u proizvodnji cidera je fermentacija u kojoj ključnu ulogu igra kvasac koji dovodi do vrenja. Vrenje, opet dovodi do taloženja i bistrenja, što znači da je cider spreman za punjenje. Kako se većinom prave penušavi cideri potrebno je obaviti još jednu fermentaciju, dodavanjem šećera i kvasca. Da bi se kvasac izbacio napolje potrebno je da cider odleži najmanje godinu dana. Po bistrini  i penušavosti će se znati kada je cider spreman za upotrebu. 


Šta je cider – vino ili pivo?


Cider kao piće je vrlo teško kategorisati i smestiti u neku vrstu pića. Nekako je dominantno mišljenje da se on nalazi na sredini između vina i piva. Postoje oni koji ga uporno svrstavaju u piva i oni koji čine isto, ali u korist vina. Zaista, na osnovu ambalaže, cider nesumnjivo podseća na pivo, ali sam ukus vuče ga na stranu vina. Međutim, po procentu alkohola, koji je najčešće 6 posto, cider je bliži pivu, koji većinom ima 5 posto. Ali ako se gleda odnos cidera i piva, on nije nimalo prijateljski, jer je pivo uvek profitiralo na uštrb cidera. Razlog je vrlo jednostavna, proizvodnja piva je bila dosta isplativija. Zbog velike proizvodnje žitarica do 20. veka, jasno je da je bilo lakše proizvesti sok od hmelja, nego li sok od jabuka. Ipak, sedamdesetih godina prošlog veka na popularnosti dobijaju craft napici, pa tako cider zauzima zasluženo mesto među napicima.

Možda vas zanima i kako organizovati devojačko veče.


Dolazak Cidera u Srbiju


Cider kao piće u Srbiji postaje popularno u poslednjoj deceniji. Vezuje se isključivo za jedan danski brend-Somersby. Najpre se pojavio u svom primarnom obliku, kao osvežavajuće piće od jabuke, a ubrzo i od kruške i borovnice. Kao lagano piće sa manjim procentom alkohola, fakat je, da je najpre privukao ženski pol, koji je osveženje nalazio upravo u ovom napitku. Vremenom cider je osvojio i mušku populaciju, pa je čest izbor kada su na snazi topli letnji dani i noći. Ako nemate ideju gde biste mogli da uživate u ovom specifičnom napitku, a uz to pojesti i nešto kvalitetno imamo predlog za vas.


Crni petao - pivnica u kojoj možete uživati u cideru


Većina modernih ugostiteljskih objekata u svoju kartu pića odavno je uvrstila cider. To je učinila i pivnica Crni petao. Za sve one koji su se zasitili piva i vina, cider je odlična zamena. Onima koji vole slatka vina-ukus jabuke ili kruške nadomestiće sladak ukus vina, dok će ih mehurići podsetiti na pivo. Kada se tome doda da se cider služi hladan, u zadovoljstvo ne bi trebalo da se sumnja. Osim toga zaposleni u Pivnici Crni petao, uz hladan cider uvek mogu da vam preporuče i neko kvalitetno jelo. Ukoliko niste mnogo gladni, najbolje bi bilo da uz cider kombinujete neko predjelo, kao što su pršuta i sir ili kesadilje. Za one koji su više gladni, nego žedni izbor je fenomenalan, jer u Pivnici Crni petao služe jela internacionalne kuhinje. Tako svinjski file sa suvim šljivama ili rebarca mogu dobro da se zaliju ciderom. Hrana, naravno nije obavezna, pa tako u Crnog petla možete svratiti i sebe počastiti sa nekoliko boca cidera. Kako nije reč o jakom alkoholnom piću, ne morate da brinete čak i ako je radni dan, mada je naša preporuka da birate vikend. Tada ćete osim u cideru uživati i u živoj muzici.