Crni petao

Tri leće - tajna koju krije kolač sa tri vrste mleka

U režiji Crnog petla, nema improvizacija i zato je tri leće jedan od najukusnijih kolača, koje će vam konobari rado preporučiti.

Tri leće - tajna koju krije kolač sa tri vrste mleka


Mnogi kažu da koliko god ukusan obrok bio, nije potpun bez dezerta. Zbog toga restorani posebnu pažnju posvećuju slatkišima, a konobari su već dobro utrenirani da preporuče kolač kuće ili nešto što se veoma slaže sa obrokom koji ste jeli. U mnogim restoranima jedan od glavnih dezerata je tri leće (Tres leches). Njegovu osnovu čine tri mleka i karamel preliv. Veoma je kremast i sočan, a idealan je nakon obilnih obroka. Lagan je dezert i odlično se slaže uz čaj ili kafu. 


Gde je nastao kolač sa tri vrste mleka


Odgovor na ovo pitanje ni najpoznatiji šefovi kuhinja vam ne mogu dati, jer se poreklo ovog kolača ni danas ne zna. Neodoljivo podseća na koh, kolač koji je nastao tokom srednjeg veka u Evropi. Verzije ovog kolača, ili bar onoga nalik njemu pravile su se u Engleskoj u vidu trajfla, koji se prelivao šerijem, kao i u Italiji u vidu tiramisua. Međutim, postoje oni koji smatraju da tri leće vodi poreklo isključivo iz Južne Amerike, tačnije Meksika, gde je veoma popularan i gde se godinama pravi. Veruje se da su kolači koji su se potapali u mleko najpre javili u Sinaloi, na zapadu Meksika. Osim u Centralnoj i Južnoj Americi, ovaj kolač je veoma tražen i u Srednjoj Americi, ali sve više i na Balkanu, pa je tako Makedonija zemlja koja prednjači u pravljenju ovog dezerta. 

Možda vas zanima i aperitiv.


Tri leće - priprema


Zbog samog naziva tres leches, koji na španskom znači tri mleka, mogla bi da bude prihvatljiva tvrdnja da ovaj kolač potiče iz Južne Amerike. Tri mleka koja se koriste za pripremu kolača su: kondenzovano mleko, dehidrirano mleko i slatka pavlaka. Reč je o mlečnim proizvodima koji su sami po sebi kremasti i bogati mlečnim mastima. Kolač se peče i kada postane vazdušast, to je jasan signal da je gotov. Ipak, da bi bio potpun, potrebno je odozgo staviti karamel, ili kako kažu u Južnoj Americi, dulche de leche-slatko od mleka. Najlakši način da dobijete ovaj slatkiš od mleka jeste da zajedno kuvate mleko i šećer do stepena karamelizacije. I toplog, ali ne prevrućeg, ga prelijete preko kolača. Nikako nemojte čekati da se previše ohladi, jer bi mogao da se stegne. 

Pogledajte i naš predlog koji su najbolji dezerti u Beogradu.


Recept za kolač od tri mleka


Pripremiti tri leće uopšte nije komplikovano, pa čak iako ste početnik. Ako tome dodamo da se u prodavnici može kupiti gotova smesa koja samo treba da se umuti i ispeče, jasno je da ne treba puno napora uložiti. Ali ukoliko želite pred prijateljima da se pohvalite umešnošću u kuhinji, onda zasučite rukave i spremite ovu poslasticu. Za biskvit vam je potrebno 6 jaja, 100 grama šećera, 200 grama brašna i pola kesice praška za pecivo. Najpre se umute belanca, pa se dodaju žumanca sa šećerom. Potom se doda brašno i prašak za pecivo. Testo se izlije u tepsiju, koju ste prethodno obložili pek papirom i peče se na 180 stepeni 25-30 minuta. Kada je gotov, izbuši se viljuškom. Dok se biskvit peče, možete da spremite preliv, tako što ćete umešati 400 ml slatke pavlake, 800 ml mleka i 300 ml kondenzovanog mleka. U tepsiju sipajte preliv da pokrije dno i vratite biskvit. Zatim čitav biskvit prelijte mlekom i ostavite neko vreme da odstoji, kako bi upio. I završnica je sam karamel preliv, koji zahteva pomalo umešnosti i opreznosti u kuhinji. Možete ga spremati u kombinaciji sa mlekom ili pavlakom. U slučaju da spremate sa 100 ml slatke pavlake, dodajte samo 100 grama šećera. Pred sam kraj možete dodati i 80 grama maslaca. Kada dobijte homogenu masu, prelijte preko kolača i ohladite ga nekoliko sati pre služenja. 


Južna Amerika u Srbiji


Zbog upotrebe tri vrste mleka, koja nije uvek tako lako naći, tvrdnja da je sam kolač sa južnoameričkog kontineta i sada stoji. Naime, zbog tople klime, jasno je da je kondenzovano mleko lako pronaći na tom kontinentu, jer je to davno bio jedini način da se mleko sačuva. U Srbiji, pak, kondenzovano mleko može se dobiti dugim kuvanjem, ali ga je teško naći baš u svakoj prodavnici. Zbog toga morate biti i pomalo istraživač kada pravite ovaj kolač. Za samu pripremu potrebno je oko pola sata do sat, za one koji prvi put to rade. Ali ako u to uključite i potragu za sastojcima, avantura može da potraje. 

Saznajte šta obuhvata bonton u restoranu.


Tri leće u Beogradu


Ukoliko niste preveliki avanturista i ne ide vam se baš u kupovinu, već ste više hednosita ne brinite. Gotovo svaki pristojni restoran u Beogradu ima ovu poslasticu. Za poslastičarnice se podrazumeva. Kolač je naročito popularan u restoranima internacionalne kuhinje, ali ništa manje za njima ne zaostaju ni oni domaće kuhinje. Ova poslastica toliko se odomaćila, da ima i verziju u vidu koha. Sada je samo pitanje da li ste više ljubitelj koha ili kolača sa tri vrste mleka. Ljubitelji ovog drugog, uvek će vam savetovati da on bude izbor, jer je sočniji, kremastiji i jednostavno - topi se u ustima. Ukoliko ste ogladneli od silne priče, imamo slatku preporuku za vas.


Naša preporuka - pivnica restoran Crni petao


Neki će se možda zapitati, zar se pivnica ne preporučuje kada je pivo u pitanju. I biće u pravu, jer u Crnom petlu zaista možete uživati u velikom izboru kako domaćih, tako i stranih piva. Možete uživati i u bogatom meniju internacionalne kuhinje. Ali, ništa manje uživanje nije ni kada su dezerti u pitanju. Tako nakon obroka, ovde možete izabrati krembl od šljiva, topli kolač od maka, zdravi kolač od urme...i naravno, tri leće sa karamel prelivom. Uvek svež, sočan i kremast. U Pivnici Crni petao koriste najkvalitetnije sastojke za spravljenje kolača sa tri vrste mleka, a znaju gde lako mogu da nabave i kondenzovano, do koga je, kao što smo napomenuli, teže doći, kada kolač pravite u sopstvenoj režiji. U režiji Crnog petla, nema improvizacija i zato je tri leće jedan od najukusnijih kolača, koje će vam konobari rado preporučiti. Vaše je samo da uživate i obrok, koji smo na početku pominjali, kompletirate. Naravno, uz tri leće odlično se slaže kafa ili čaj, pa tako možete ujedno poručiti i nešto od napitaka. 

Saznajte sve o pivu