Crni petao

Vodič do najboljeg bifteka u Beogradu

Beograd - mesto susreta, rastanaka, mesto najbolje zabave, prva stanica ka velikom svetu, mesto gurmanskih majstora i specijaliteta, mesto najlepšeg zalaska sunca nad Savom, grad koji nikada ne spava, grad kojem se rado vraćamo. Najbolji biftek poješćete upravo u Beogradu. Zato smo za vas pripremili jedan kratak vodič o bifteku o svim čarima kozumiranja bifteka u najlepšem gradu na svetu. 

Vodič do najboljeg bifteka u Beogradu


KADA KAŽEMO BIFTEK POMISLIMO NA...?

Kada kažemo biftek mislimo na savršenu dozu hedonizma, uživanja u momentu i slasti. A šta je biftek zapravo? I nije ni čudo što nas upravo to asocira na biftek, kada je dobro poznato da je biftek najkvalitetnije crveno meso. Biftek se pravi od goveđeg filea. Kada kažemo biftek pomislimo na raj za nepca, neprocenjivi  gurmanski doživljaj, pomislimo na ekskluzivni restoran, jer ipak potrebno je umeće i precizna veština kako bi se biftek pripremio na načiin na koji svaki gost očekuje. Možda ste na mnogim mestima jeli biftek, ali kada pronađete onaj pravi znaćete zašto ste tako dugo tragali za njim. 

ZBOG ČEGA JE BIFTEK POSEBAN?

Dobar biftek nije samo mit, a želja da se jede biftek nije samo pomodarstvo. Ta želja proističe pre svega iz činjenice koja potvrđuje savršenu slast i ukus, ali i činjenica koja govore u prilog dobrobiti bifteka. Nutritivni sastav bifteka je ono što nas i te kako privlači. Naime, bogat nutritivni sastav i niska kalorijska vrednost je ono zbog čega biftek smatramo luksuzom za naša nepca. Dobro je znati i da biftek potiče od anglosaksonskih naroda i da su nam oni otkrili tajnu savršenog specijaliteta koji rado jedemo u Beogradu. 

Možda vas zanima i kako pripremamo punjene paprike sirom koje pohujemo.

KAKO SE BIFTEK PRIPREMA I KAKO MOŽE DA SE SLUŽI?

Najbolji kuvari u Beogradu, kao i najbolji restorani u glavnom gradu dobro čuvaju tajnu savršenog ukusa bifteka. Kao što smo napomenuli, samo najhrabriji mogu da se upuste u avanturu pripreme biftka i samo vrsni poznavaoci ove vrste mesa, mogu da procene na koji način ga treba spremati i kako. Biftek može biti deo različiitih jela i obroka. Biftek se može jesti kao hladno predjelo i tada se naziva Carpaccio. Postoji i drugi naziv, a to je grofovski delikates. Sve što je u vezi sa biftekom zapravo i jeste grofovski. Inače ovo jelo izmislio je italijanski kuvar Đuzepe Cipriani, još 1950. godine. Ovaj biftek čine fini tanki sirovi odresci, koji su začinjeni mlevnim biberom, morskom solju i maslinovim uljem, sa minimalnim dodacima soka od limuna i kaprom. Uz rukolu, ovo hladno predjelo otvoriće vaš apetit i svakako ćete poželeti još ovog specijaliteta. Osim glavnog jela, biftek može biti poslužen i kao deo raznih letnjih salata. Svakako ukoliko volite biftek kao glavno jelo i pun ukus, onda vam u nastavku predstavljamo sve vrste bifteka. 

Možda vas zanima i viski?

VRSTE BIFTEKA

Zanimljiva činjenica jeste da je biftek predmet obožavanja u mnogim zemljama, tako da vrste bifteka upravo zavise od ukusa različiitih naroda i njihovog seznibiliteta kada je hrana u pitanju. Osnovna podela bifteka odnosi se upravo na način na koji je meso pripremljeno. Tako postoji dobro pečen bifket, koji je skroz hrskav, zatim srednje pečen i onda imamo različite vrste specijaliteta poput srednje krvavog, krvavog i jako krvavog. 

1. EVROPSKI BIFTEK

Evropski biftek je specifičan po tome što oni biraju isključivo one delove govedine koji su bez masnoće. Dakle, meso se bira sa bokova životinja i ne pravi se kompromis kada je kvalitet u pitanju. Mi takvo meso nazivamo file ili kare, a Evropljani ga nazivaju tenderloin. Inače u pitanju je biftek koji je najmekši i zato ukoliko volite ovakav tip mesa, onda obavezno birajte evropski biftek. 

2. FRANCUSKI BIFTEK

I francuski biftek je jako mekan i to je ono što Francuzi generalno preferiraju. Biraju najmekše delove crvenog mesa, naravno sa najmanjim procentom masnoće. Francuski biftek još se naziva file minjon. 

3. GRU BIFTEK

Gru biftek je naziv za sve vrste sirovog bifteka. Ovaj biftek se ne obrađuje termički. Gru biftek se odnosi i na prethodno spomenut karpačo, koji se jede kao hladno predjelo. Međutim, kada govorimo o glavnom jelu onda je to definitivno tatar biftek. Ovde se posebno moramo pozabaviti tatar biftekom, koji je definitivno nekrunisani kralj kada je reč o bifteku i jedna od verovatno najpopularnijih vrsta. Tatar biftek, a ne tartar biftek, to je ono što moramo napomenuti na samom početku priče o ovom bifteku. 

Tatar biftek je naziv dobio po Tatarima. U pitanju je narod sa prostora današnje Rusije. Oni su prevashodno konzumirali junetinu i to tako što su meso zagrevali i mleli, da bi ga kasnije jeli sa hlebom, odnosno mazali su ga na hleb. Danas je sasvim drugačija priča i tatar biftek se sprema tako što se prvo marinira u maslinovom ulju, gde se dodaju fantastični začini. Priprema se na izuzetno jakoj vatri, sve dok korica ne postane hrskava. 

3. RIB EYE STAKE

U pitanju je biftek, koji još nazivamo i kaubojski biftek. Radi se o komadima mesa iz rebra. Pravi se kao biftek na žaru i preukusan je. Ovaj biftek je otmenost na nivou i u Americi ga upravo na taj način i percipiraju. 

4. RARE BIFTEK

To je biftek poznat u Americi. Ukoliko želite gotovo sirov biftek, da ne kažemo krvav, onda ćete tako naručiti kada se nađete u Americi. Ovaj rib eye steak se priprema tako što se samo po obodima obrađuje, stvara se tanka korica, ali je unutra meso veoma mekano i naravno krvavo. 

5. POINT BIFTEK -EDNJE PEČENI BIFTEK 

Ovo je upravo ona vrsta bifteka na koju pomislite kada pomislite generalno na biftek. Smeša nijansa korica, a središte jarko ružičasto. Da, govorimo o srednje pečenom bifteku, za sve one koji vole ovu savršenu kontrasnu kombinaciju ukusa. 

6. BIEN CUIT BIFTEK

U pitanju je biftek za sve one koji ne vole sirovo ni u kom slušaju. Dakle, ovo meso je potpuno obrađeno, korica je braon, a tamno smeđe je središte. Bien biftek nije savim prepečen. Sa druge strane imamo i sasvim prepečen biftek, koji se naziva top cuit biftek, koji je zagoreo, crn i izuzetno hrskav. 

PUT DO NAJBOLJEG BIFTEKA U BEOGRADU VODI DO RESTORANA "CRNI PETAO"

Jedan od najboljih bifteka u Beogradu, provereno, konzumiraćete u restoranu "Crni petao". Rapsodija ukusa, mirisa, u kombinaciji sa hrskavošću, sočnošću i slašću opijaće sva vaša čula, a to je upravo ono što želimo da postignemo kada u našem restoranu gostima poslužimo jedan od naših najboljih specijaliteta - njegovo veličanstvo biftek.  "Crni petao" je mesto gde ćete definitivno probati najviše specijaliteta sa biftekom kao glavnim sastojkom. Tatarski biftek, koji se služi kao predjelo, obogaćen je pikantnim džemom od paradajza, krančom od luka i prepečenim hlebom i puterom. To je samo početak koji nagovešatava bogatu ponudu ovog restorana. 

Možda vas zanima i kako organizovati devojačko veče?

Kao glavno jelo možete naručiti biftek u korici od lešnika, koji do sada verovatno niste imali priliku nigde da probate. Medaljoni posluženi sa mrveljnim lešnikom i gratiniranim dimljenim sirom su sve što vam je potrebno da zauvek promenite pogled na gastronomski užitak. U ponudi su naravno i stejkovi svih vrsta. A za vrele letnje dane preporuka je pikantna biftek salata. Za ljubitelje tortilje restoran Crni petao priprema i biftek tortilju, punjenu grilovanim biftekom, zelenom salatom, pasuljom, kukuruzom, čedar sosom, dresingom i krompirićima. 

Svi putevi vode u restoran Crni petao, gde ne samo da ćete probati najbolji biftek u Beogradu, nego ćete doživeti potpuni ugođaj, jer je ovo mesto za hedoniste i one sa pozitivnim pogledom na žvot. Jer nije sve samo u ukusu, mnogo toga je u vrhunskoj usluzi u šta ćete se definitivno uveriti ukoliko nas posetite. Posetite nas. Jedva čekamo da vas ugostimo u našem prijatnom ambijentu.